• Skriv varje dag. Precis som med andra talanger behöver du öva för att bli bättre på låtskrivning. Emellanåt flyter det på och andra dagar känns det trögt. Men det är viktigt att varje dag skriva en textsnutt, nynna på melodier eller jamma på ackordföljder. 

 

• Allt som du gör är hemåt. När du känner att du inte är nöjd med din låt eller din text så kom ihåg att alla känner så ibland. Det är också viktigt att göra något mindre bra, bara för att komma vidare. Bara en bråkdel av de låtar som professionella låtskrivare skriver publiceras; med andra ord är största delen av de låtar som skrivs inte så bra!

 

• Var öppen för alla tankar. Jag inte tillräckligt understryka hur viktigt det är att skriva ner allt du kommer att tänka på. Vissa tankar kan kännas löjliga och konstiga, men tro mig, de gynnar dig i slutändan. En helt knasig textidé kan resultera i mycket bra lyrik. Många fastnar i skrivandet då de tänker sig att texten genast ska vara perfekt. Därför måste du våga skriva ner också konstiga saker. 

 

• Skriv tillsammans med andra. Det bästa med att göra musik är att göra den tillsammans med andra. Hitta personer som du känner dig trygg med. Att skriva tillsammans kräver att du vågar komma med vilka idéer som helst; det innebär också att du måste bemöta allas idéer positivt. 

 

• Alla låtidéer behöver inte bli färdiga låtar. Ibland är det bra att bara skriva en vers eller en refräng i stället för att tro att resultatet varje gång måste bli en hel låt.

 

• Ha tålamod. Låtar som stora artister släpper har ofta gjorts om flera gånger. Lyriken kan man ha ändrat på hur många gånger som helst, låtformen kan man ha filat på i månader. Det kan också hända att man ändrat melodin så att den passar bättre med ackorden. Så, när du inte lyckas genast ska du minnas att alla måste bearbeta sina idéer för att de ska bli färdiga låtar. 

 

• Använd röstmemo. Att banda in sina låtidéer är superviktigt. Alla idéer. Så när du jammar rekommenderar jag starkt att knäppa på röstmemon så du inte glömmer dina idéer.

 

 Våga utmana! Hitta på egna sätt, ta till dig det som du tycker att funkar. Våga lita på din magkänsla och våga skapa just sådan musik som du vill skapa. 

 

Populära taggar

53, 160, 22

Låtskrivning – Lyrik

En bra låttext väcker känslor hos lyssnaren. Vad som är… läs mera »

53, 22

Låtskrivning – Att få ihop en låt

En stor utmaning för låtskrivare är helt enkelt att få… läs mera »

53, 22

Låtskrivning – Allmänna tips för låtskrivning

Låtskrivning är inte alltid lätt, men det är det inte… läs mera »

159, 53, 22

Låtskrivning – Att lägga ut sin egen musik

Det finns flera möjligheter för att få sin musik ut… läs mera »

157, 158, 22

Olika former av ljud- och musikterapi

Det finns flera olika varianter av musikterapi. Vissa fokuserar mera… läs mera »

157, 158, 22

Musik och välbefinnande

Musiken har en stor inverkan på oss oberoende om vi… läs mera »

156, 113, 22

UMO – Helsinki Jazz Orchestran

Läs om UMOs och jazzmusikens historia i serieform! läs mera »

74, 113, 22

FiBO – Finländska barockorkestern

Bekanta dig med FiBOs och barockmusikens historia i serieform! läs mera »

22, 155, 24

Lukion musiikinopetuksen kehittäminen

LUMOKE erbjuder material för musikundervisningen särskilt för gymnasiet. Materialet är… öppna länken »

22, 154, 153, 24

Musikutbildning i Finland

Musikutbildning i Finlands uppgift är att berätta hur man kan… öppna länken »