Film är en form av visuellt berättande med rörliga bilder. Därför lönar det sig att tänka noga på hur man på bästa sätt förmedlar sin historia med tanke på åskådaren. För att underlätta bildplaneringen finns det en skala med åtta olika bildutsnitt som verktyg.
Ofta används en vid bild genast i början av en scen för att visa var händelsen utspelar sig. I en vid bild syns inte nödvändigtvis ännu några personer. I en vid helbild kan en viss person ägnas särskild uppmärksamhet, trots att bildens huvuduppgift fortsättningsvis är att beskriva miljön.
En helbild visar en person från topp till tå. I helbilden syns både kroppsspråk och kläder, vilket berättar mycket om en person. I en vid halvbild visas en person från knäna uppåt. Eftersom händerna syns i sin helhet är vid halvbild ett bra sätt att visa vad händerna sysslar med. En halvbild visar en person från midjan uppåt, då syns till exempel detaljer på kläderna bättre.
I en halvnärbild beskärs bilden vid personens axlar. Det här gör att ansiktsdragen framträder bättre. I en närbild syns inte längre hela huvudet. Närbilden lämpar sig för att visa olika minspel och reaktioner. Med en extrem närbild kan man till exempel visa bara en mun, ett öga eller någon annan viktig detalj.
Tänk alltid på vad som är viktigt i bilden med tanke på berättelsen och välj bildstorlek därefter. Då du byter bildstorlek är det bra om du väljer en bildstorlek som är minst två steg större eller mindre. Å andra sidan bör stora hopp mellan bildstorlekarna främst användas för att skapa effekt.
Så där ja, nu är det bara att sätta igång och börja planera!
Video Tussitaikurit