Vi är två bildlärarstudenter vid Göteborgs universitet vilket är ett av Sveriges största universitet. Till skillnad från många andra universitet finns det inget campus utan lokalerna finns runt om i stan och ligger bara en kort promenad eller spårvagnresa från varandra. Universitetet består av flera olika fakulteter. Bildlärarprogrammet är en del av ämneslärarprogrammet vilket innebär att vi framförallt rör oss på den konstnärliga fakulteten som kallas HDK-Valand och på den pedagogiska fakulteten som kallas Pedagogen. Men trots att skolan är så utspridd finns det ett aktivt studentliv på alla fakulteter.

När man läser till bildlärare i Göteborg kan man välja mellan att läsa två ämnen, med bild antingen som första eller andraämne. Man kan också, som vi gör, enbart läsa bild, då läser man ämnet med fördjupning.

Våra kurser på HDK-Valand innehåller övningar i praktiska konstnärliga tekniker och praktiker vilka ofta är sammanvävda med olika samhällsfrågor och fenomen som är relevanta för läraryrket. Det kan vara allt från måleri och bokbinderi till digitala medier som foto och animation, samt föreläsningar och övningar i pedagogik och didaktik. De kurser som är förlagda till pedagogen läser vi tillsammans med alla andra ämneslärarstudenter och innehåller bland annat skoljuridik och konflikthantering. 

HDK-Valand är för närvarande två separata byggnader som ligger mittemot varandra i centrala Göteborg. Så småningom kommer en flytt till ett gemensamt hus ske, där även högskolan för scen och musik kommer att vara. I de nuvarande lokalerna finns bland annat flertalet verkstäder, bibliotek och två gallerier. 

Skolan har samarbeten med flera olika kulturaktörer i staden, bland annat Göteborgs Konsthall och Göteborgs internationella konstbiennal (GIBCA). Det finns också många samarbeten med universitet världen över vilket innebär många utbytesstudenter och möjligheter till utlandsstudier. 

På HDK-Valand kan man också studera till slöjdlärare, vill man läsa båda kan man ha slöjd som förstaämne och bild som andraämne. Om man inte vill bli lärare finns också kandidatprogram i film, foto, fri konst, design, litterär gestaltning och konsthantverken keramik, textil och smyckeskonst.

Varför Göteborg?

Göteborg är en stad fylld med kulturliv! Det finns en väletablerad konst- och musikscen, och oändligt med pubar som har både bra öl och livemusik. Sen är närheten till vattnet ett stort plus. 

Vi båda hade kopplingar till Göteborg innan vi började vår utbildning, så valet av stad var enkelt för oss. Men vi blev båda positivt överraskade av hur utbildningen visade sig vara. Det som framförallt skiljer bildlärarutbildningen från andra inriktningar på ämneslärarprogrammet är att alla våra kurser är anpassade för oss och hur vi kan använda vår praktiska kunskap på ett pedagogiskt sätt. Vi läser inte några kurser som endast är till för att öka ämneskunskaperna, utan allt ska kännas nyttigt för oss som framtida lärare. Det är allt ifrån hur vi kan genomföra animations workshops med enkla medel till hur vi ska arbeta normkritiskt och stöttande i relationen till elever. Utbildningen har en stor bredd med otroligt engagerade lärare som är väldigt måna om att vi ska vara så bra lärare som möjligt när vi tar vår examen. Självklart har inte hela utbildningen varit en dans på rosor, men det finns ett fint kollektiv som vi som studenter kan luta oss mot när vi stöter på svårigheter.

Under vår tredje praktik hade vi möjlighet att genomföra en del av tiden utomlands. Vi valde att spendera två veckor i Helsingfors. Under tiden fick vi bekanta oss med det finska skolsystemet, Helsingfors som stad och Stoff! För oss har det varit otroligt givande att få se att arbetet här på många sätt skiljer sig från hur vi gör i Sverige, men vi har också sett att det finns många likheter. Om man som finländare väljer att plugga i Sverige, kanske särskilt till lärare, så är det bra att vara medveten om skillnaderna. Skolsystemen skiljer sig på ganska många sätt, och det är olika saker som prioriteras emellanåt. Men med det sagt så tror vi att finska studenter i Sverige bär på viktiga perspektiv och erfarenheter som bara är till deras fördel. 

Vi hoppas att den här texten har gjort dig lite nyfiken på Göteborg och allt som finns här!

Mathilda Eskilsson & Katrine Lif

 

https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/konstnarliga-amnen

https://www.gu.se/hdk-valand/bild-lararutbildning

Populära taggar

132, 170, 173, 174, 24

Årets ”floppar”, en kommentar till Årets toppar inom visuell kommunikation!

Varje år välj årets toppar ”Vuoden huiput” inom visuell kommunikation!… öppna länken »

24, 179, 51, 21

Wikimedia Commons – En skattkista av digitala bilder och annat mediamaterial

Wikimedia Commons är ett massivt digitalt arkiv med bilder och… öppna länken »

24, 64, 46, 175, 176, 177, 178, 21

Yle Vetamix – Konsthistoria från stenålder till nutid

“Häng med i serien om olika epoker inom konsthistorien, från… öppna länken »

24, 172, 21, 22

Fyrk.fi – Ger en överblick över bidrag och stipendier som går att ansöka om

På Fyrk.fi hittar man alla olika bidrag och stipendier som… öppna länken »

170, 132, 168, 24

Grafia ry

Intresseorganisation för visuell kommunikation Grafia ry öppna länken »

24, 122, 168, 171, 21

Illustratörerna i Finland r.f.

Illustratörerna i Finland r.f. representerar finska illustratörer och för deras… öppna länken »

24, 54, 162, 61, 168, 21

Archinfo – Finska arkitekturens fanbärare

Archinfos verksamhet fokuserar på tre nyckelområden: att öka den allmänna… öppna länken »

24

Book Cover Archive – Mer än 1000 intressanta bokomslag

En fantastisk resurs med mer än 1000 intressanta bokomslag. Fokus… öppna länken »

24, 50, 169, 139, 21

Koulukuvis – Lärostoff från bildlärare till bildlärare

Koulukuvis erbjuder ett gediget material som man kan använda som… öppna länken »

24, 125, 165, 166, 21

Pixelanimation i Piskel

Piskel är ett gratis webläsarbaserat program där man kan göra… öppna länken »