Konstfack, en anrik institution från 1844, befinner sig idag söder om Söder i ett område som kallas Midsommarkransen. Byggnaden är en kulturmärkt funkisbyggnad som varit LM Ericssons telefonfabrik, och idag inhyser skolans verkstäder, utställningslokaler och klassrum. Här kan man studera bildpedagogik, grafisk design, illustration, keramik och glas, smycken och metall, textil och fri konst. Plus en massa spännande masterutbildningar. 

I det huset går jag runt och studerar till bildlärare för fjärde året nu. Bildlärarprogrammet är det största på Konstfack, och består av flera inriktningar. 

Jag har under mina år varit framförallt imponerad av lärarna jag fått möta. Många lärare på konstfack jobbar vid sidan om sitt jobb på konstfack som konstnärer eller forskare. Det här gör att de ofta har fingret på pulsen gällande vad som händer i deras respektive ämnen och kan ge oss studenter det senaste inom fältet. De har höga förväntningar på oss akademiskt men är empatiska och roliga som personer.

Skolan har flera utställningsutrymmen och det största och mest omtalade är havet. Elevers verk pryder gångarna i roterande utställningar. Ibland ser man riktigt coola och inspirerande verk. Alla utbildningar har minst två möjligheter att ställa ut i skolans lokaler, något som blir en festlig tillställning och en höjdpunkt i utbildningen. 

Studerandekåren är en intressant mix av personer. Alla åldrar och bakgrunder möts i den gamla fabrikslokalen för att dela idéer och inspiration. De har stora ambitioner och de är inte rädda för att ha kul. Under de galna temafesterna är studenter utklädda till skalbaggar, pizzakockar, kändisar eller bara utstyrda i gardiner och plast till något udda och oigenkänneligt. De vita väggarna får liv då konstverk och färggranna ljus projiceras på dem. Varje institution öppnar upp sin egen pub och tävlar för äran av att vara den bästa festfixaren. Flera dansgolv är öppna med ett eget tema och skolan blir till en labyrint av studenter, musik och kostymer.

På konstfack finns möjlighet att prova en bred variation av estetiska tekniker och uttryckssätt. Verkstäderna är stora, ljusa och välförsedda med verktyg. Bland annat sprayrum, 3D printrar, metallverkstad, verkstäder för trä, keramik, textil, måleri, grafik och troligen en del mer jag inte ens vet om. Även en tv-studio, foto-studion och ateljéer för konststuderanden finns. I min utbildning har vi fått prova på allt från tv-produktion till keramik och bokbindning.

 

Jag själv går bildlärarutbildningen mot gymnasiet med inriktning på media/bild, på min klass pluggar hälften av eleverna det samma men med inriktning design/bild. På konstfack finns även inriktningar mot slöjdlärare, och bildlärare för grundskolan. Vår fakultet kallas IBIS (institutionen för bild- och slöjd pedagogik) och jag har trivts väldigt bra. De som söker är intresserade av människor och att göra samhället bättre. Många är väldigt ambitiösa men man behöver inte ha toppbetyg för att passa in i gruppen. Det är en fantastisk mellanting mellan det konstnärliga utsvävande och det pedagogiska med båda fötterna på marken som jag funnit passar mig bra. 

För finska studeranden kan det vara intressant att veta att det inte är lika hård konkurrens för att komma in som det är på motsvarande program i Finland medan kvaliteten enligt min uppfattning är på samma nivå. För mig har programmet varit en möjlighet att utforska mina konstnärliga ambitioner samtidigt som jag får behörighet till ett roligt och givande yrke.

Populära taggar

54, 185, 21

Grunderna i teknisk ritning

Bekanta dig med grunderna i teknisk ritning: olika projektioner samt… läs mera »

183, 21

Nordiska akvarellmuseet har producerat videoserien Ateljé 5 – akvarellteknik med konstnären Peter Reuterberg

Ateljé 5 – En grundkurs i akvarell / #6 Olika… läs mera »

132, 170, 173, 174, 24

Årets floppar, en kommentar till årets toppar inom visuell kommunikation!

Varje år väljs årets toppar ”Vuoden huiput” inom visuell kommunikation!… öppna länken »

24, 179, 51, 21

Wikimedia Commons – En skattkista av digitala bilder och annat mediamaterial

Wikimedia Commons är ett massivt digitalt arkiv med bilder och… öppna länken »

24, 64, 46, 175, 176, 177, 178, 21

Yle Vetamix – Konsthistoria från stenålder till nutid

“Häng med i serien om olika epoker inom konsthistorien, från… öppna länken »

24, 172, 21, 22

Fyrk.fi – Ger en överblick över bidrag och stipendier som går att ansöka om

På Fyrk.fi hittar man alla olika bidrag och stipendier som… öppna länken »

170, 132, 168, 24

Grafia ry

Intresseorganisation för visuell kommunikation Grafia ry öppna länken »

24, 122, 168, 171, 21

Illustratörerna i Finland r.f.

Illustratörerna i Finland r.f. representerar finska illustratörer och för deras… öppna länken »

24, 54, 162, 61, 168, 21

Archinfo – Finska arkitekturens fanbärare

Archinfos verksamhet fokuserar på tre nyckelområden: att öka den allmänna… öppna länken »

24

Book Cover Archive – Mer än 1000 intressanta bokomslag

En fantastisk resurs med mer än 1000 intressanta bokomslag. Fokus… öppna länken »