Distributörer

För att lägga ut sin musik på någon av dessa tjänster behöver man ofta en distributör (kallas även för aggregator) som gjort ett kontrakt med streamingtjänsten. Man kan alltså inte ladda upp direkt på Spotify, man bör göra det via en distributör. Också när man väljer distributör finns det olika möjligheter. I regel lägger man först upp musiken till distributören som sedan skickar låten till olika streamingtjänster. Vissa erbjuder sina tjänster gratis medan andra tar en avgift. Distributionstjänsten kan också ta betalt per låt. Vissa har en fast avgift som man betalar varje månad eller en gång i året. De som erbjuder sina tjänster gratis har ofta dessutom en pro- version som erbjuder tilläggstjänster, till exempel att få sin musik synkad med Instagram eller TikTok. En del distributörer tar en procentandel av inkomsterna från lyssningarna på streamingtjänsten. 

 

Här är en lista på olika distributörer och en kort beskrivning på hur de fungerar: 

https://musikproducent.se/lanksida/publicera-din-egen-musik 

 

Beakta: 

• Hurdana distributörer gynnar just ditt musikskapande?

• När du väl laddat upp din musik till distributören kan det ta upp till en månad innan låten laddas upp på själva streamingtjänsten. Detta för att: 

• Distributören måste kolla att du är en riktig person.

• Uppladdningsprocessen tar några veckor. 

 

Låten behöver också en pärmbild. 

 

Teosto 

Teosto är en upphovsrättsorganisation som ser till att musikskapare får ersättning för sitt arbete. Ifall du vill få ersättning för de gånger din musik spelas kan det löna sig att ansluta dig till en upphovsrättsorganisation. När en låt spelas på radion, på TV eller på en streamingtjänst är låtskrivaren berättigad till en ersättning. Teosto bevakar dessa rättigheter och betalar ut ersättningen enligt hur mycket musiken har spelats. Att gå med i Teosto kostar 124€ (engångsavgift). När du skrivit en låt anmäler du det till Teosto och Teosto får en anmälan från radion när din låt har spelats. Också när en låt spelas live får låtskrivaren ersättningar från Teosto men konsertarrangören (eller artisten)  är skyldig att göra en Teostoanmälan för att ersättningen ska kunna betalas. 

 

Mer om Teosto: 

https://www.teosto.fi/sv/musikskapare 

Motsvarande organisation i Sverige heter Stim: 

https://www.stim.se/sv/musikskapare

 

Gramex

Gramex är en förening som bevakar musikers och solisters rättigheter när de har spelat in musik. Ifall du sjunger på en inbandning är du berättigad till gramex- ersättningar när låten spelas offentligt, t.ex. i radion. Det kostar ingenting att ansluta sig till Gramex och du kan ansluta sig till föreningen om du medverkat i en inbandning som solist, musiker eller ljudupptagningsproducent. För att få ersättning måste göra en anmälan till Gramex och uppge vem som medverkar i inspelningen. Liksom med Teostoersättningar beror gramex- ersättningen på hur mycket låten har spelats. 

De som har skrivit låten får inte gramex-, utan teosto- ersättning. Om låtskrivaren också sjunger eller spelar på inbandningen kan hen få gramex-ersättning i egenskap av solist eller musiker. 

Läs mer om Gramex: 

Gramex se

 

Exempel 1: 

En låt spelas på radio. Låten är skriven av två låtskrivare och framförs under en inspelning av en artist. Artisten har inte varit med om att skriva låten. När låten spelas på radio får låtskrivarna Teosto-ersättningar. Eftersom artisten inte är låtskrivare får hen ingen teosto-ersättning, men nog gramex- ersättning eftersom hen är solist. Låtskrivarna får inte gramex- ersättningar eftersom de inte har varit med om uppförandet. 

 

Exempel 2: 

En låt spelas på radio. Låten är skriven av en låtskrivare som också sjunger låten. Låten har ytterligare en låtskrivare som spelar gitarr under framförandet. Låtskrivarna får både teosto- och gramex-ersättningar eftersom de både har skrivit och framfört låten. 

 

Exempel 3: 

Ett band har spelning på klubben Tavastia. De spelar 12 låtar som de själva har skrivit. Spelningen är öppen för allmänheten. De får teosto-ersättning som Tavastia betalar till Teosto. Själva måste de göra en teosto-anmälan på organisationens webbsida. Bandet får inte gramex-ersättning eftersom Gramex enbart betalar ersättning för inspelningar. 

 

Exempel 4: 

Ett band har spelning på Tavastia. De spelar coverlåtar och tillfället är öppet för allmänheten. En teostoanmälan görs och de som har skrivit låtarna får ersättning av Teosto. Bandet får inget från Gramex eftersom Gramex enbart betalar ersättningar för inspelningar. 

 

Exempel 5: 

En person fyller 18 och ett band som spelar covers underhåller gästerna. Låtarna anmäls inte till Teosto eftersom tillställningen är organiserad av en privatperson och är en privat tillställning. Bandet får inte gramex- ersättning eftersom Gramex enbart betalar ersättningar för inspelningar. 

 

Att marknadsföra sin musik 

Vad händer efter att du lagt ut din musik? Det ligger ganska långt i dina egna händer. För att folk ska hitta din musik på Spotify eller Tidal behöver de veta om att musiken finns där!

 

• Dela din låt på sociala medier 

• Be kompisar dela din musik

• Berätta redan före releasen att du har musik på kommande 

• Kontakta musikbloggar och recensenter och skicka din musik till dem 

• Fortsätt att vara aktiv också efter släppet! 

 

Populära taggar

54, 185, 21

Grunderna i teknisk ritning

Bekanta dig med grunderna i teknisk ritning: olika projektioner samt… läs mera »

183, 21

Nordiska akvarellmuseet har producerat videoserien Ateljé 5 – akvarellteknik med konstnären Peter Reuterberg

Ateljé 5 – En grundkurs i akvarell / #6 Olika… läs mera »

132, 170, 173, 174, 24

Årets floppar, en kommentar till årets toppar inom visuell kommunikation!

Varje år väljs årets toppar ”Vuoden huiput” inom visuell kommunikation!… öppna länken »

24, 179, 51, 21

Wikimedia Commons – En skattkista av digitala bilder och annat mediamaterial

Wikimedia Commons är ett massivt digitalt arkiv med bilder och… öppna länken »

24, 64, 46, 175, 176, 177, 178, 21

Yle Vetamix – Konsthistoria från stenålder till nutid

“Häng med i serien om olika epoker inom konsthistorien, från… öppna länken »

24, 172, 21, 22

Fyrk.fi – Ger en överblick över bidrag och stipendier som går att ansöka om

På Fyrk.fi hittar man alla olika bidrag och stipendier som… öppna länken »

170, 132, 168, 24

Grafia ry

Intresseorganisation för visuell kommunikation Grafia ry öppna länken »

24, 122, 168, 171, 21

Illustratörerna i Finland r.f.

Illustratörerna i Finland r.f. representerar finska illustratörer och för deras… öppna länken »

24, 54, 162, 61, 168, 21

Archinfo – Finska arkitekturens fanbärare

Archinfos verksamhet fokuserar på tre nyckelområden: att öka den allmänna… öppna länken »

24

Book Cover Archive – Mer än 1000 intressanta bokomslag

En fantastisk resurs med mer än 1000 intressanta bokomslag. Fokus… öppna länken »